BRA!

Tack för alla kommentarer på frulle/fitt-inlägget! Alla åsikter är vettiga på sitt sätt, och jag tycker det är sjukt bra att det blir en diskussion kring detta. För det här är en fråga som förtjänar att lyftas. Bara för att förtydliga: självklart menar jag inte att alla vaginala förlossningar leder till skador, absolut inte. Givetvis finns det mångamångamångamååååånga födslar som går hur bra som helst och är magiskt fina för alla inblandade. Men det har faktiskt ingenting med det här att göra, det här är ett helt annat ämne. Det handlar om vården av kvinnor, och att vi förtjänar det bästa. Särskilt när vi gjort nåt så oerhört som att ha fött barn. Och enligt mig så får vi just nu inte den vård vi förtjänar. Vare sig vi har en kalasförlossning (för få barnmorskor, vi stressas ut från BB, måste föda på annan ort än vi önskar) eller om nåt går fel (otillräcklig eftervård som gör eventuella skador än värre). Men så fort man lyfter den här frågan (för JO, skador av vaginala förlossningar är ett faktum, och det spelar ingen roll om det drabbar 10 000 eller 10 kvinnor per år, handlar det om 10 kvinnor per år som inte får schysst eftervård så är det 10 för mycket) så tolkas det lätt som att man hetsar till kejsarsnitt, alternativt har uppfattningen om att alla vaginala förlossningar är fruktansvärda. Så är det givetvis inte. Däremot tycker jag att det är oerhört viktigt att vi pratar om detta, för ingenting kan förändras om vi ska fortsätta sopa den här frågan under mattan. Och egentligen är det väl inte så rackarns konstigt att detta ämne tas upp? Trillar man av en cykel och bryter benen så åker man till sjukan å blir man omplåstrad så att benen ska funka så bra de bara kan i framtiden. Men föder man barn och är en av dem (observera, jag menar alltså inte ALLA som föder vaginalt, utan bara de som faktiskt drabbas utav skador) som inte har turen att få en drömförlossning, så är det liksom lite hipp som happ med omplåstringen. Och det är DET jag vänder mig emot. Det är helt satans absurt. Sen tycker jag också att en påläst och välinformerad kvinna ska ha rätt att bestämma över sin egen kropp och förlossning. Men det är en annan diskussion.

16 comments

More then 6 years ago
Emma: Eftersom programmet är några månader gammalt så är den tyvärr slutsåld. :-(

Anna: Tack snälla! :-) Bodyn med små ben har vi fått ärva, så jag vet inte vart den kommer i från. Står inget märke i den heller dessvärre. Hoppas du hittar nåt fräsigt! :-)
More then 6 years ago
Hej Vanja,
Tack för en bra blogg, har följt dig ett tag men inte skrivit tidigare!! Tack för en riktigt bra och rolig blogg!! :) Grattis till lilla Iggy!
Utanför ämnet ovan, men jag gillar verkligen bodyn Iggy har på sig! Vart är den ifrån? Vill så gärna ha en med små shortsben på till vår kommande lilla pojke, men har inte hittat någon sån! Kanske letat dåligt och på fel ställen, men om du har några tips får du gärna skriva om dom :)
More then 6 years ago
Känner tre personer som har gjort kejsarsnitt, två av dem fick rätt rejäla problem efteråt så det kan helt klart gå illa där med. Kejsarsnitt är en STOR operation. Jag var helt inne på att bli snittad, just för att det verkar så lätt. Men så lätt är det inte för alla. Med mina förutsättningar ansåg jag att min kropp skulle återhämta sig bäst genom att föda vaginalt. Jag tror jag hade helt rätt. Säger dock inte att det är så för alla; har en vän som sprack rätt rejält när hon födde. Hon är dock helt återställd nu. Det är däremot inte en av dem som fick skador i och med kejsarsnittet.
More then 7 years ago
Hej Vanja och alla fina mammor,
Jag har fött fyra barn, alla födda utanför Sverige. Innan vi flyttade bodde vi i Stockholm. Jag har följt föda-barn-debatten i Sverige, dels för att jag själv nyligen fick mitt 4e barn, dels för att jag har flera släktingar i Sverige som arbetar inom förlossningsvården. Jag tycker därför att du Vanja tar upp ett mycket viktigt ämne.

I de länder jag fött barn har man alltid sett till den gravida kvinnans önskemål först. Jag har mötts med respekt och integritet. Jag har erfarenhet av prematur födsel, epidural, utan smärtlindring, med doula etc. Vid varje graviditet har jag känt mig helt trygg med mitt val just då. Jag har även haft förmånen att ha samma läkare alt. barnmorska under hela graviditeten samt under förlossning, vilket i sig gör oerhört mycket för trygghet under förlossningen. Varje gång har jag dessutom haft möjlghet att stanna kvar på sjukhuset flera dagar för att få god eftervård för både mig och bebisen om jag så önskat.

Med bakgrund av hur det ser ut i Stockholm idag är jag oerhört tacksam att våra barn fötts på annan plats. Att inte känna sig trygg med att ha en vårdplats, att inte få stanna kvar på sjukhuset (om man önskar) på grund av platsbrist, att vara rädd för förlossningsskador osv är fruktansvärt stressande för alla gravida. Det är beklagligt att ett land som Sverige som är så fantastiskt på många sätt inte har kommit längre vad gäller detta ämne. Jag önskar alla en god behandling, både innan, under och efter en förlossning. Det är allas rättighet!

Tack Vanja för att du bidrar till en levande debatt!
More then 7 years ago
Bra att du förtydligar det, för det har inte riktigt framgått tidigare. Säger som Malin.

Fast den disskusionen du säger inte hör hit är precis DET den gör. Det är självklart bra uppföljningsarbete, skydd och allt möjligt. Men det är ju förebyggande vård som behövs så att dessa skador kan förebyggaas, alla ära till att få hjälp ordentligt när skadan är skedd, men det är väl mest gynnsamt att det inte sker? Det är vad dessa punkter handlar om, det är ett förebyggande arbete som barnmorskorna arbetar för.

Om en läser om just hur kroppen reagerar på stress, rädsla och oro och om en läser på om hur det hänger ihop med hur förlossningsvården ser ut och hur det kommer sig att det blir så många skador, så kan en plussa ihop 1+1 och sätta sig in i vad barnmorskorna, förlossningsläkarna säger och vad forskningen faktiskt säger och pekar på.

Rädsla bygger ofta på okunskap.

Om ni är mer intresserade utav en annan vinkel och synen på förlossning.
http://blogg.alltforforaldrar.se/harnu/More then 7 years ago
Hej!
Då får nog jag säga att jag tycker tvärtom: Att det hela tiden tydligt framgått att du varken rackar ner på vaginala förlossningar eller glorifierar kejsarsnitt utan istället helt enkelt berättar vad som känns bäst för just dig.
Jag är själv gravid och kommer snittas, kanske bidrar det hur jag läser dina texter.
Hade det varit så att jag skulle föda vaginalt hade jag anlitat en doula samt skrivit ett utförligt förlossningsbrev som bl.a understryker att barnmorskan måste vara väldigt aktiv under utdrivningsskedet med att te.x hålla emot (särskilt om man tagit epidural och kanske inte känner hur mycket man spricker) om det går för snabbt för bebis att komma ut, dessa två saker kan verkligen göra skillnad både psykiskt (doulan) och fysiskt (barnmorskan).
Och det ska inte göra så skitont så man te.x inte överhuvudtaget kan sitta efter vaginal förlossning, då är något fel och då ska man söka hjälp på en gång och får du ingen, gå till en annan läkare, stå på dig och skäms inte!
Lycka till alla fantastiska tjejer som ska bli mamas snart och hoppas ALLA har en grym förlossning hur den än sker! <3
More then 7 years ago
Hej!

Bra inlägg där ! ;)
En annan sak..tycker bara det för "mycket" text när du skriver och att det blir lite jobbigt för ögonen...men du kanske skulle kunna styckindela texten så de blir "skönare" läsning?..:)
Som sagt, intressant blogg annars..:)
More then 7 years ago
Tack! Äntligen förstår jag vad du menar i denna debatt, och inte att du bara vill rata ner på vaginala förlossningar. Alla kvinnor måste själv få bestämma hur de vill föda (vaginalt/kejsarsnitt/med eller utan smärtlindring) och alla måste respekteras och få den eftervård som behövs. Helt rätt! Du var orolig över hur folk skulle reagera på att du ville föda med planerat kejsarsnitt, kvinnor som vill föda vaginalt måste också respekteras.
More then 7 years ago
Hej Vanja!
Jag tycker det är otroligt bra att ämnet tas upp på så många håll och kanter det bara går! Jag tänkte mycket på det redan innan jag fick barn och ännu mer nu efter att jag har fått en liten dotter (fantastisk såklart!). Jag födde vaginalt (att det fanns ett annat alternativ fanns inte ens mina tankar). Det var inte en mardrömsförlossning på något vis, både jag och min sambo är väldigt nöjda med det förlossningsteam vi tilldelades. Den var dock inte heller komplikationsfri. I diskussioner med andra mammor har jag förundrats över hur många av oss som hade helt okej förlossningar, men som ändå har mer eller mindre stora bekymmer efteråt. Det handla om att råka kissa på sig av misstag, inte kunna hålla sig från att fisa, ständig hemorrojder, påverkat sexliv osv osv. Känslan som förmedlas till oss, är just hur normalt det är och att vi inte ska oroa oss för det är vanligt när man har fött barn. Men hallå, inte gör väl det att det är mer okej?! Jag råkar vara en person som INTE uppskattar så jättemycket att råka fisa ute bland folk. Det är viktigt att vi pratar pratar pratar om det med varandra och andra. Och att vi ställer krav på att dessa komplikationer och problem (för de som upplever det som problem), får samma hjälp som alla andra. Precis som du skriver :) Tack!
Kram Elin
More then 7 years ago
Vilken underbar bild. Så fin han är lille Iggy. Du är så cool som bjussar på din graviditet och nu första tiden med Iggy. Och så lyfter du ett superviktigt ämne kejsarsnittsfrågan och nu fiffi issues. Big LIKE till dig!!
More then 7 years ago
Hej Vanja!

Klänningen du prova i gravid vecka för vecka när du är i vecka 20. Den finns inte att köpa än? Btw köpt eran ursköna två i en t.shirt idag i eran butik. Så underbar!!

Kram
Emma
More then 7 years ago
Måste bara säga att det är så jäkla härligt att du finns Vanja! En stor inspiration och förebild för både mamas och ickemamas. Älskar att du tar upp och diskuterar superviktiga ämnen på ett öppet och vettigt sätt. Krävs både mod och vilja, så Tack för det!!
More then 7 years ago
Mkt bra att du förtydligade ang förra inlägget jag håller helt klart med dej nu när jag förstod vad de menade lite tydligare.Måste också säga vilken fin liten Iggy ni har :-)
More then 7 years ago
Helt of-topic; jag älskar din stil! Galen snyggt klädd jämnt :)
Kan du inte visa lite olika outfits ur din garderob? Gärna med en röd tråd; typ jeansshortan el så. Du känns sådär härligt avslappnad men ändå så jävla rätt :D
Är du säker på att du verkligen är 35 förresten? Du ser ut som 25! :)
More then 7 years ago
Ja det är verkligen viktigt att man får bra eftervård vid ev skador efter en vaginal förlossning, och då är det just eftervården det bör pratas om. Alltså att lösningen borde rimligtvis ligga i att kvinnor får bättre vård och uppföljning efter en vaginal förlossning, inte i att man slutar föda vaginalt. Bra att du förtydligar det, för det har inte riktigt framgått tidigare.

Jag är en av de som ser fram emot att föda vaginalt och som vill ha många barn, och där kan ett kejsarsnittsärr faktiskt ställa till det, och man kan bli avrådd från att försöka få fler barn om ärrvävnaden blir för skör efter ett antal graviditeter.
Men jag är väldigt glad att kejsarsnitt är en möjlighet, främst pga att det går att rädda både barn och kvinnor på det sättet!
More then 7 years ago
Hej! tack för förtydligandet. Jag har verkligen försökt greppa denna debatt om vad den egentligen handlar om. Jag är gravid i vecka 22 och jag VILL föda vaginalt. Men det enda denna debatt har gjort för mig är att skrämma mig till vettet. Jag har tänkt att jag nu MÅSTE göra kjesarsnitt för mitt liv kommer inte att bli normalt annars. Men jag vill inte göra det. Jag tycker att du på ett bra sätt formulerade var problemet ligger inte genom att skrämmas eller genom att berätta hemska historier om hur fittan är totalt trasig för evigt. För det finns ju som sagt fina exempel också. Jag vill inte att man normaliserar smärta/förstörelse och tar bort det fina som faktiskt kan finnas. Vilket jag tycker många gör med sina "skrämsel-inlägg/krönikor/artiklar". Att däremot prata om det som du skriver om: bättre vård, bättre omhändertagande osv DET är och känns jättebra för mig. Och kanske måste man då uppmärksamma om alla hemsk heter men jag tycker det känns tråkigt att behöva gå den vägen.

Tack i alla för att du förtydligade var problemet ligger och var fokus bör ligga. Kram kram
Categories
Customer's Area
   

Produced by:  Wikinggruppen